free hosting

Δωρεάν φιλοξενία

26/08/2021

Ματέους Βιτάλ: Η τραγωδία, η «χρυσή γενιά» και οι προσδοκίες που παλεύει να δικαιώσει!

Ματέους Βιτάλ: Η τραγωδία, η «χρυσή γενιά» και οι προσδοκίες που παλεύει να δικαιώσει!

Από την τραγωδία, στις προβλέψεις για λαμπρό μέλλον και στην αλλαγή των συνηθειών για να κάνει το άλμα

Τα πάντα για τον Ματέους Βιτάλ που έρχεται στον Παναθηναϊκό για να κερδίσει ένα μεγάλο προσωπικό του στοίχημα.

Στην ακαδημία της Βάσκο ντα Γκάμα είχαν μάτια μόνο για τρεις παίκτες. Τον Ντάγκλας Λουΐζ, τον Παουλίνιο και τον… Ματέους Βιτάλ. Στα 19 τους τότε ο Ντάγκλας Λουΐζ κι ο Ματέους Βιτάλ, στα 17 του ο Παουλίνιο. Στον σύλλογο ήξεραν πως περισσότερο κι από το αθλητικό μέλλον του κλαμπ, οι τρεις τους θα έδιναν λύση στα οικονομικά προβλήματα. Δεν πέρασε πολύς καιρός ώστε να γεμίσουν τα ταμεία με εκατομμύρια. Η Μάντσεστερ Σίτι έδωσε 12 εκατομμύρια ευρώ για τον Ντάγκλας Λουΐζ το καλοκαίρι του 2017. Τα ρεπορτάζ εκείνης της εποχής ανέφεραν πως εκτός από τον κεντρικό μέσο ο παρατηρητής των «σίτιζενς» παρακολουθούσε και τον Ματέους Βιτάλ. Εκείνος, τελικά, πήρε μεταγραφή στην Κορίνθιανς τον Ιανουάριο του 2018 για δύο εκατομμύρια ευρώ. Μερικούς μήνες μετά, ο Παουλίνιο πήγε στην Λεβερκούζεν για 18,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το ταλέντο υπάρχει. Όπως και στη Βάσκο ντα Γκάμα έτσι και στην Κορίνθιανς ήταν σίγουροι γι’ αυτό. Το καλοκαίρι του 2019 ο σύλλογος έβαλε πάνω από το άμεσο αγωνιστικό συμφέρον του το… οικονομικό. Επέτρεψε στον Ματέους Βιτάλ να λάβει μέρος στο Τουρνουά της Τουλόν, τη διάσημη διοργάνωση στη Γαλλία για ομάδες από Κ-22 μέχρι και Κ-18. Ουσιαστικά, ένα… φεστιβάλ όπου δείχνουν τις ικανότητές τους οι πολλά υποσχόμενοι ποδοσφαιριστές. Ο Βιτάλ τα πήγε πολύ καλά φορώντας το «10» της «σελεσάο». Είχε στο πλάι του τον Παουλίνιο και τον Ντάγκλας Λουΐζ, αλλά και τον Άντονι (Άγιαξ), τον Ματέους Κούνια (Λειψία, Χέρτα Βερολίνου ενώ τώρα οδεύει προς την Ατλέτικο Μαδρίτης) και άλλους που αγωνίζονται στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (Έμερσον – Μπαρτσελόνα, Λιάνκο – Τορίνο, Πεδρίνιο – Σαχτάρ Ντόνετσκ, μεταξύ άλλων).

Οπότε το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν άνοιξαν νωρίτερα οι πόρτες της Ευρώπης για τον Ματέους Βιτάλ; Το παιχνίδι του το είδαν εκατοντάδες ζευγάρια μάτια ως μέλος μιας από της πιο ελπιδοφόρας φουρνιάς Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών τα τελευταία χρόνια. Αφενός γιατί η Κορίνθιανς ποτέ δεν ικανοποιήθηκε με τις προτάσεις που έφτασαν για εκείνον. Ορισμένες δεν τις έλαβαν καν υπόψη τους. Η τελευταία προσφορά ήταν από την Ρεάλ Σολτ Λέικ του MLS. Τον περασμένο Μάρτιο τον ήθελε δανεικό με οψιόν αγοράς για περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ. Η Κορίνθιανς ήθελε πέντε εκατομμύρια. Συνάμα, ήταν χρήσιμος στην ομάδα στις κατακτήσεις των πολιτειακών πρωταθλημάτων Παουλίστα του 2018 και του 2019. Αφετέρου, ήταν η θέση του. Κομψός στο παιχνίδι του μεν, αλλά κάτι ανάμεσα σε… δεκάρι και αριστερό χαφ-εξτρέμ. Με λίγα λόγια δεν εξειδικεύθηκε σε μια θέση. Διότι δεν έχει τις αρετές ενός οργανωτή, μα ούτε και εκείνες ενός ακραίου επιθετικού. Με αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες να έχουν εγκαταλείψει το 4-2-3-1 ή να χρησιμοποιούν διαφορετικά προφίλ παικτών για το ρόλο του επιτελικού μέσου, ο Βιτάλ θα έπρεπε να προσαρμοστεί και ν’ αλλάξει το παιχνίδι του. Διότι ναι μεν ξεχωρίζει η ικανότητά του στο ένας εναντίον ενός, αλλά ως επί το πλείστον οι τελικές επιλογές του δεν είναι, ως επί το πλείστον, ουσιαστικές.

Ο προπονητής με τον οποίο συνεργάστηκε καλύτερα στην Κορίνθιανς, ο Βάγκνερ Μαντσίνι, του ζήτησε, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Βιτάλ σε συνέντευξή του: «να βελτιωθώ στην ολοκλήρωση των φάσεων, όταν φτάνω στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου να σουτάρω περισσότερο. Μου έλεγε “έχεις τεχνική και είσαι ταλαντούχος, σούταρε καλά, χρειάζομαι από εσένα να το κάνεις περισσότερο αυτό. Να φτάνεις περισσότερο στο γκολ, να τελειώνεις φάσεις, να πατάς περισσότερο περιοχή». Όταν πήγε ο Σιλβίνιο στην Κορίνθιανς τον περασμένο Μάιο, ο Ματέους Βιτάλ, έχοντας επανέλθει από αρθροσκόπηση, άρχισε βασικός, αλλά παίζοντας στα αριστερά της μεσαίας γραμμής και ενίοτε ως δεύτερος επιθετικός. Από τα τέλη Ιουλίου είναι αναπληρωματικός. Σε 16 συμμετοχές στην Serie A της Βραζιλίας δεν έχει γκολ. Προηγουμένως, όμως, μετρούσε πέντε τέρματα. Αυτή είναι η πιο παραγωγική σεζόν του με την Κορίνθιανς. Έχει δώσει και τρεις ασίστ.

Σαφώς παρατηρείται ωρίμανση στο παιχνίδι του. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Spor TV», τόνισε πως άλλαξε τις συνήθειες του. Προσέλαβε προσωπικό γυμναστή και έδωσε μεγαλύτερη σημασία στη διατροφή του προκειμένου να δυναμώσει, ν’ αποκτήσει μεγαλύτερη αντοχή ώστε να κάνει το άλμα στην καριέρα του. Επίσης δήλωσε πως είναι πιο συγκεντρωμένος. «Σαφώς και η βελτίωσή μου οφείλεται στο ότι είμαι πιο συγκεντρωμένος. Σταμάτησα και σκέφτηκα τί έπρεπε να κάνω για να γίνω καλύτερος, όχι μόνο στο γήπεδο, αλλά εκτός αυτού. Έτσι, άρχισα να δουλεύω περισσότερο με τους φυσιοθεραπευτές, να χρησιμοποιώ περισσότερο το γυμναστήριο. Έχω, πλέον, και κάποιον που με βοηθάει σ’ αυτό και άρχισα ν’ ακολουθώ πιστά τις συμβουλές της διαιτολόγου της ομάδας. Όλα αυτά μαζί με βοήθησαν».

Συγκρίσεις και… εμπνεύσεις

Ο Βιτάλ από πολύ νωρίς έπρεπε να ζήσει με τις συγκρίσεις. Στη Βάσκο ντα Γκάμα θεωρούσαν πως το στιλ του παιχνιδιού του έχει πολλά κοινά στοιχεία μ’ εκείνο του Ντέγιαν Πέτκοβιτς, ενός εκ των σύγχρονων θρύλων του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Το παρατσούκλι του για χρόνια ήταν «Pet». Αργότερα, μπήκε κι ο Φιλίπ Κοουτίνιο στην εξίσωση, λόγω και του πεδίου δράσης στα αριστερά και προς το κέντρο. «Τον θαυμάζω πολύ και νομίζω πως έχω παρόμοια χαρακτηριστικά μ’ εκείνον. Τον είδα να παίζει από πολύ μικρή ηλικία στη Βάσκο ντα Γκάμα και πάντοτε μου άρεσε. Με έχει εμπνεύσει πολύ, όπως κι ο Κέβιν Ντε Μπρόινε της Μάντσεστερ Σίτι», τόνισε.

Το κενό και η αγάπη

Ο Ματέους Βιτάλ σε ηλικία εννιά ετών, απασχόλησε όλη τη Βραζιλία. Βρέθηκε στο επίκεντρο μιας τραγωδίας που τον επηρέασε βαθύτατα έκτοτε. Βγαίνοντας από προπόνηση ποδοσφαίρου σάλας στα βόρεια προάστια του Ρίο ντε Τζανέιρο, ληστές επιτέθηκαν στη μητέρα του Βιβιάνε, που προσπάθησε να μιλήσει μαζί τους και να τους εξηγήσει πως βρίσκονταν μικρά παιδιά μαζί της. Εκείνη την στιγμή περνούσε ένα περιπολικό. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών. Η Βιβιάνε δέχθηκε μια σφαίρα στο λαιμό και έχασε τη ζωή της. Στο αυτοκίνητο βρίσκονταν ο Ματέους, πατέρας του Ζορζ, ο αδερφός του κι ένας φίλος τους.

«Το κενό της δεν θα το αναπληρώσω ποτέ. Δεν ξέρω αν θα το ξεπεράσω και ποτέ», παραδέχθηκε αργότερα ο Βιτάλ. Αυτο το κενό αγάπης που ένιωθε πάντοτε, σιγά σιγά το αναπλήρωσε η δίχρονη κόρη του Αντονέλα. «Κατά κάποιο τρόπο είναι ένα δώρο του Θεού για να γεμίσω την καρδιά μου. Η γέννησή της είναι ότι καλύτερο μου έχει συμβεί. Είμαι περισσότερο χαρούμενος», ανέφερε.

πηγή: panathinaikoskosmos.com

Original article: Ματέους Βιτάλ: Η τραγωδία, η «χρυσή γενιά» και οι προσδοκίες που παλεύει να δικαιώσει!.



Click here for more...
from #Bangladesh #News aka Bangladesh News Now!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου